Özel Güvenlik Haberi Güncel, Ögg Haber, Özel Güvenlik Sınavı, Özel Güvenlik Soruları, Özel Güvenlik Ders Notları, Özel Güvenlik haberleri 2020
Reklamı Geç

Güvenlik-İş'ten Hukuk Zaferi

Güvenlik-İş Sendikası 696 sayılı KHK Kapsamında Belediye ve İl Özel İdarelerinde kadroya geçen işçilerin İLAVE TEDİYE ödenmesi hakkınca açmış olduğu davayı kazandı.

Güvenlik-İş'ten Hukuk Zaferi
Güvenlik-İş'ten Hukuk Zaferi İsmail Kutlu
Bu içerik 2074 kez okundu.

Belediye ve il özel idarelerinde çalışmakta olan işçilerin, sermayesinin yarısından fazlası belediyeler ve il özel idarelerine ait şirketler nezdinde sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş olmasına rağmen 6772 sayılı Kanun kapsamına dahil edilmemiş ve ilave tediye ödemeleri yapılmamıştı.

TÜRK-İŞ'e bağlı Güvenlik-İş Sendikası çalışma hayatında büyük ses getirecek bir karara daha imza atarak 696 sayılı KHK Kapsamında Belediye ve İl Özel İdarelerinde kadroya geçen işçilerin İLAVE TEDİYE ödenmesi hakkınca açmış olduğu davayı kazandığını resmi web sitesinden açıklama yaparak duyurdu.

Güvenlik-İş Sendikasının resmi web sitesinden yapılan açıklama göre,
 

Sendikamızdan Bir Hukuk Zaferi Daha

Değerli Üyelerimiz; kurulduğu günden beri İş Hukuku ve Sendika Hukukunda emsal bir çok nitelikte kararlara imza atan, siz değerli üyelerimizin haklarının korunması ve daha iyi şartlara taşınması adına aktif olarak çalışan, Başhukuk Müşavirimiz Av. Levent ATABAY liderliğindeki Hukuk Müşavirliğimiz, çalışma hayatında büyük ses getirecek bir karara daha imza atmış olup bu alanda ilklerden sayılan 696 sayılı KHK Kapsamında Belediye ve İl Özel İdarelerinde kadroya geçen işçilerin İLAVE TEDİYE ödenmesi hakkınca açmış olduğu davayı kazanarak Genel Yönetim Kurulu olarak bizlere bu zaferlerinin haklı gururlarını yaşatmışlardır.

6772 sayılı İlave Tediye Kanununa göre kamu kesiminde çalışan işçiler bakımından, ücret sistemleri ne olursa olsun, her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ikramiye ödenmesi öngörülmektedir. Ayrıca Bakanlar Kurulu tarafından bu ikramiyeye ek olarak işçilere, her yıl için bir aylık istihkak tutarını geçmemek üzere bir ödeme daha yapılması da kararlaştırılabilir. 

6772 sayılı kanun kapsamına giren kurum ve kuruluşların belirlenmesi bakımından bugüne kadar birçok dava açılmış ve günümüzde artık Yargıtay uygulamalarına göre kanun kapsamına giren işyerleri büyük ölçüde belirlenmiştir. Yargıtay’ın iş uyuşmazlıklarına bakmakla yetkili 22 nci ve 9 uncu Hukuk Daireleri de güncel olarak ilave tediyeye ilişkin vermiş olduğu kararlarda; teşekkül ve teşebbüs ayrımına gitmiş, sermayesinin bir kısmı 6772 sayılı kanunda sayılan idarelere ait olan tüzel kişilikleri teşebbüs, sermayesinin tamamı 6772 sayılı kanunda sayılan idarelere ait olan tüzel kişilikleri ise teşekkül olarak nitelendirmiş ve teşekküllerde çalışan işçilerin ilave tediye hakkından yararlanabileceklerine ilişkin uygulamaya esas teşkil edecek emsal nitelikte kararlar vermiştir.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve il özel idarelerinde, alt işveren nezdinde çalışmakta olan işçilere çalıştıkları kurumlarda sürekli işçi kadrolarına geçiş imkânı sağlayan düzenleme yapılmıştır. Kapsama giren 5018 sayılı Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinde (MİT Müsteşarlığı hariç) sürekli işçi kadrosuna geçen işçilere ilave tediye ödemesi yapılırken, belediye ve il özel idarelerinde çalışmakta olan işçiler, sermayesinin yarısından fazlası belediyeler ve il özel idarelerine ait şirketler nezdinde sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş olduğundan bahisle 6772 sayılı Kanun kapsamına dahil edilmemiş ve ilave tediye ödemeleri yapılmamıştır. 

Bu konuya ilişkin sendikamız hukuk müşavirliğince Belediye ve İl Özel İdarelerinde sürekli işçi kadrosuna geçen üyelerimiz adına pilot davalar açılmış ve neticesinde Sendikamız Hukuk Müşavirliğinin görüşü doğrultusunda sermayesinin tamamı belediyeler ve il özel idarelerine ait olan şirketler teşekkül olarak değerlendirilmiş ve 6772 sayılı Kanun kapsamında kabul edilerek bu işyerlerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında çalışmakta olan işçilere ilave tediye ödenmesi gerektiğine hükmedilmiştir. Mahkemece aldırılan bilirkişi raporunda; “Dosyada mevcut bilgi ve belgelerde davalı kurumun sermayesinin tamamının devlete ait olduğu, işçinin davalı işyerinde çalıştığı anlaşıldığından davacının 6772 sayılı Kanun kapsamında ilave tediye alacağına hak kazandığı kanaatiyle hesaplama yapılacaktır.” şeklinde değerlendirme yapılmıştır. 

Mahkemece yapılan yargılama neticesinde il özel idaresi nezdinde sürekli işçi kadrosunda çalışmakta olan üyemize ilave tediye ödenmesi gerektiğine kesin olarak karar verilmiştir. 
Başhukuk Müşavirimiz Av. Levent ATABAY ’a bu süreçte vermiş olduğu görüşlerin doğruluğunun mahkemelerce tespit edilmiş olmasından, yapmış olduğu katkılarından, göstermiş olduğu üstün başarıdan dolayı ve her zaman perçinleşerek bizlere güç verdiğinden dolayı teşekkür eder, Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası olarak çalışma hayatına her zaman yön verdiğimizi ve bundan sonra da çalışmalarımızın bugüne kadar olduğu gibi üyelerimizin menfaati gözetilerek devam edeceğini tüm değerli üyelerimize saygılarımızla bildiririz. 

Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası
Genel Yönetim Kurulu



 

İlave Tediye İşçi Güvenlik-İş Sendikası TÜRK-İŞ 696 KHK Belediye İş Özel İdaresi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ÖZEL GÜVENLİK NEDİR, NASIL OLUNUR?
ÖZEL GÜVENLİK NEDİR, NASIL OLUNUR?
GÜVENLİK TEDBİRLERİ DERS NOTU
GÜVENLİK TEDBİRLERİ DERS NOTU