Antalya’da, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu ve özel güvenlik paydaşlarımın katılımıyla düzenlenen “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri (ÖZGE) Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Antalya’da, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu işbirliğiyle düzenlenen “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri (ÖZGE) Çalıştayı” kapanış programı gerçekleştirildi. İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik ve il protokolü ile Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer ÇAĞIRICI etkinliğe katıldı.
Antalya’da gerçekleştiren Çalıştay Özel Güvenlik TV sosyal medya plartformu Youtube üzerinden canlı yayınlandı. İzlemek İçin TIKLAYINIZ…
Çalıştay, özel güvenlik sektörünün gelişimi ve eğitim standartlarının iyileştirilmesi amacıyla sektör paydaşlarının bir araya geldiği önemli bir platform olarak düzenlendi.
Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri(ÖZGE) Çalıştayın ilk günü istiklal marşı ve saygı duruşu ile başladı. Ardından GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHİN, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer ÇAĞIRICI konuşmalarını gerçekleştirdi. Açılış Konuşmasını EGM Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat ÇELİK gerçekleştirdi.
GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN, alan eğitimleri konusunda öncelikli olarak sektör başlıklarının belirlenerek önemli bazı alanlarda ihtisaslaşma eğitimleri verilmesi gerektiğini söyledi.
Güvenlik- İş Sendikası Genel Başkanı Ömer ÇAĞIRICI, Yaklaşık 360 bin özel güvenlik görevlisi ÖZGE çalıştayın sonuçları ve yapılacak Alan/branşlaşma ile özel güvenlik görevlilerinin uzmanlık alanlarında daha iyi eğitim almalarını ve kamuya daha etkili hizmet vermelerini beklediğini ifade etti.
EGM Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat ÇELİK açılış konuşmasında, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanlığı temsilcileri, Üniversiteden Akademisyenler ve özel güvenlik paydaşlarının katılımıyla düzenlenecek olan “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme Alan/Branş Eğitimleri Çalıştayı”, sektördeki eğitim standartlarını ve uygulamalarını gözden geçirerek, Ana konu başlıkları arasında Temel Yenileme Eğitimleri ile Alan/Branş Eğitimlerinin Programlanmasını hedeflediklerini belirtti. ÇELİK, eğitimlerin günümüzün şartlarına uygun hale getirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü, ÖZGE çalıştayı ile özel güvenlik eğitimlerinin kalitesinin artırılması ve özel güvenlik sektöründe ki profesyonelliğin yükseltilmesi beklediklerini söyledi.
Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri(ÖZGE) sunumunu EGM 1. Sınıf Emniyet Müdürü Doç. Dr. Uğur DEMİRCİ gerçekleştirdi.
Sektörel alanların belirlenmesi, Eğitim programlarının oluşturulması, Eğitim modelinin belirlenmesi, Mevzuat düzenlemeleri, MYO Standartlarının belirlenmesi grup çalışmalarıyla çalıştay devam etti.
Kapanış programında konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, özel güvenlik personelinin eğitimine verilen önemin altını çizerek, sektörde kalite standartlarının yükseltilmesinin toplum güvenliği açısından kritik olduğunu vurguladı.
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, “Toplumu rahatsız eden mafyavari yapılanmaların nasıl bir mücadeleyle karşılaştığını hepimiz görüyoruz. Ülkede yerelde, genelde, küçük ya da büyük, devletin dışında hiçbir otoritenin olmamasını sağlamak için büyük mesai harcıyoruz.” dedi.
Turan, Serik ilçesindeki bir otelde Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığınca düzenlenen Özel Güvenlik Eğitimleri Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Çalıştayı’nda, bakanlığın 600 bin çalışanı ile büyük bir aile olduğunu söyledi.
Türkiye’nin terör başta olmak üzere ne kadar konusu varsa aşmak için büyük mesai harcadıklarını belirten Turan, son 5 ayda yapılan operasyonlarla önemli mesafeler aldıklarını ifade etti.
Son terörist yok oluncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Turan, “Toplumu rahatsız eden mafyavari yapılanmaların nasıl bir mücadeleyle karşılaştığını hepimiz görüyoruz. Ülkede yerelde, genelde, küçük ya da büyük, devletin dışında hiçbir otoritenin olmamasını sağlamak için büyük mesai harcıyoruz. ‘Hiç kimse yasal olmayan bir ilişkide bulunamaz. Hiç kimse suçta kibirlenemez.’ diyoruz.” diye konuştu.
Turan, mafyavari yapıların, suçta kibirlenenlerin, “Devletten başka ben de varım.” diyenlerin Türkiye’de asla yeri olmayacağının altını çizdi.
Aynı şekilde yasa dışı göçle de mücadele ettiklerine işaret eden Turan, “Ülkemiz göç güzergahında. Ülkemize yasal gelenler baş göz üstüne. Yasal olmayan girişlerle buraya gelenlere, kalanlara göz yummayacağız. 5 ayda 110 binden fazla yasal olmayan göçmen yakalandı. Bir o kadar da bizim yakalamamıza gerek kalmaksızın kendi imkanlarıyla ülkemizden ayrılanlar oldu.” ifadelerini kullandı.
Gençleri uyuşturucudan kurtarmak için de çaba gösterdiklerini vurgulayan Turan, her alanda Türkiye’nin huzuru için çalışmaya gayret gösterdiklerini kaydetti.
Suçla mücadelede klasik yöntemlerin geride kaldığını aktaran Turan, “Artık suç işlenmeden suçu yok etmek talep ediliyor. Suç işlenmeden suçluyu durdurabilmek en kıymetlisi. Özel güvenlik de bu yüzden kıymetli. Suç işlenmeden suçun engellenmesini sağlayan bir mekanizma. Özel güvenlik çalışanımız 356 bini buldu. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek zorundayız. Emniyetin, jandarma teşkilatın kültürünü bilgisini aktarmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik ve Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat Çelik de yaptıkları konuşmalarda sektördeki işbirliğinin önemine değinerek, eğitim çalıştayının sektöre olumlu katkı sağlayacağını ifade ettiler.
Çalıştayın kapanış programında sektör paydaşları, gelecek dönemde atılacak adımları ve sektördeki eğitim standartlarını daha da iyileştirmek adına planlanan projeleri değerlendirdiler.