Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Türkiye Gazetesi’nde yayımlanan “Özel güvenlikte kayıt dışı ordu! Yüz binleri buldu, denetim şart” başlıklı haber hakkında yazılı bir açıklama yaparak, sektörün güncel durumu ve denetim süreçleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Ömer Çağırıcı, özel güvenlik sektörünün kamu güvenliğinin tamamlayıcı bir unsuru olarak 5188 sayılı Kanun çerçevesinde sıkı bir şekilde denetlendiğini ve yapılan haberdeki bazı ifadelerin sektör çalışanlarını rahatsız ettiğini ifade etti. Açıklamasında, “375 bin 226 özel güvenlik görevlisi, görev bilinciyle kamu güvenliğine katkı sağlamak için 7/24 görev başındadır. Özel güvenlik sektörü denetimsiz ya da eğitimsiz bir yapı değildir. Aksine, denetim süreçleri oldukça sıkıdır ve eğitimler düzenli bir şekilde yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Resmi web sitesinden yayımlanan açıklamanın tamamı şu şekilde;
Özel Güvenlikte Denetim ve Eğitim Hız Kesmeden Devam Ediyor, Bilmeden Yazı Yazıp Gündemi Meşgul Etmeyin...
Genel Başkanımız Ömer ÇAĞIRICI Türkiye Gazetesinde ‘’Özel güvenlikte kayıt dışı ordu! Yüz binleri buldu, denetim şart’’ başlıklı haber hakkında yaptığı yazılı açıklama ile cevap verdi.
Türkiye Gazetesinden Kaan ZENGİNLİ yaptığı haberde ‘’Özel güvenlikte kayıt dışı ordu! Yüz binleri buldu, denetim şart’’adlı haberi yapan kişi, kendisine halk dilinde cevap vermek çok isterdim, ancak bilmeden ,gelişmeleri takip etmeden ,kulaktan dolma bilgiler ışığında yazı yazdığı için, Özel güvenlik sektörünü ve çalışanları denetimsiz gibi , eğitimsiz gibi göstermek ,özel güvenlik çalışanlarını ve sektörü oldukça rahatsız etmiştir, özel güvenlik görevlileri görev yerlerinde kamu görevini yapılan kişilerdir,hatta özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır, yazının başlığı ve içerisinde ki bilgiler nedeni ile teknik dilde uzun bir yazılı açıklama ile cevap vermek daha doğru olur diye düşündüm..
Sayın Muhatap ve özel güvenlik uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi olmayıp gündemi gereksiz yere meşgul edenler; öncelikle şunu belirtmek isterim, 375 bin 226 özel güvenlik görevlisi meslektaşımız 7/24 365 gün vazife başında ve kamu güvenliğine en büyük katkı sağlayan özel güvenlik görevlileri, her zaman görev bilinciyle son ana kadar görev yerlerini koruduğunu ve sektörümüzde denetlemenin çok sıkı olduğunu ve eğitimlerin en üst seviyede gerçekleştirildiğini tüm kamuoyunun ve başta sizin bilmenizi isteriz.
Ülkemizde kamu güvenliğinin tamamlayıcısı olan özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin hususlar 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ile düzenlemiştir. Ayrıca Kanun kapsamında yer alan özel güvenlik izni, faaliyet izni ve çalışma izni verilmesine ilişkin hususlar ile birlikte özel güvenlik eğitimleri ve özel güvenlik hizmetlerinin denetlenmesi gibi hususlar da ilgili mevzuatta ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Özel güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinde özel güvenlik şirketleri, özel güvenlik birimleri, belediye ve il özel idare şirketleri, özel güvenlik eğitim kurumları ve alarm izleme merkezleri gibi unsurlar rol almakta olup, sektörün temel insan kaynağını ve gücünü “Kanun kapsamında kamusal alanlar ve özel mülklerde sunmuş olduğu hizmetleri kamu güvenliği tamamlayıcı bir nitelik taşıyan” özel güvenlik görevlileri oluşturmaktadır.
Ülkemizde özel güvelik alanında sunulan tüm hizmetler ilgili mevzuatı gereği Devlet tarafından kontrol altındadır.
5188 sayılı Kanun gereği münhasıran özel güvenlik alanında faaliyet göstermesi gereken özel güvenlik şirketleri Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan ve üçüncü kişilere koruma ve güvenlik hizmeti veren şirketlerdir. Şirketler özel güvenlik alanında faaliyet gösterebilmek için İçişleri Bakanlığından faaliyet izin belgesi alması gerekmektedir. Şirketlerin faaliyet izin belgesi alabilmesi; kurucu ve yöneticilerinin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması ve Kanun’da istenilen diğer şartları taşımasına bağlıdır. İçişleri Bakanlığı tarafından akredite edilmeyen şirketler bu alanda faaliyet yürütemezler.
Özel güvenlik görevlileri; özel güvenlik temel eğitimini almış, gerekli sağlık şartlarına haiz, güvenlik soruşturmasının olumlu olması halinde kendisine çalışma izni verilen, sadece görev alanlarında ve görevli oldukları süre içinde özel güvenlik kimlik kartını herkes tarafından görülebilecek şekilde taşırken yetkilerini kullanabilen, genel kolluk gözetimi ve denetimi altında üniformalı olarak, izin verilmesi halinde silah ve/veya teçhizatla kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette koruma ve güvenlik hizmeti sunan, görevleriyle bağlantılı suçlarda kamu görevlisi gibi sayılan kişilerdir. Gerekli şartları taşıyan kişilere valiliklerce çalışma izni ve beş yıl geçerli özel güvenlik görevlisi kimlik kartı verilmektedir. Özel güvenlik kimlik kartı sahibi olmayan kişiler bu alanda çalışamamaktadır.
Özel güvenlik denetleme başkanlığı tarafından açıklanan sayılarsa Günümüz itibariyle 101 bin 24 özel güvenlik izni verilen yerden 56.197 aktif noktada çalışan 375 bin 226 özel güvenlik görevlisini, 1.311 özel güvenlik şirketini, 563 özel güvenlik eğitim kurumunu, 69 alarm izleme merkezi ile 580 bin 321 alarm izleme hizmeti alan aboneyi bünyesinde barındırdığı düşünüldüğünde, yaklaşık 5 milyar euroluk bir büyüklüğe eriştiği tahmin edilmektedir. Bunun yanında ülkemizde hali hazırda sektörde çalışıp çalışmamasına bakılmaksızın 859 bin 519 kişinin özel güvenlik görevlisi kimlik kartı bulunduğu bildirilmiştir.
Sektörün kontrol ve denetimini sıkı takip emek için oluşturulan başvuru ve bildirim mekanizmalarını dijital platformda gerçek zamanlı olarak takip edebilmesi amacıyla Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyonu (ÖGNET) geliştirilmiş eksik veya yanlış yapılan işlemlerin her an takip edilmektedir.
2019-2024 yılları arasında Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı Özel güvenlik alanında tüm sektör unsurlarına yönelik Valilikler ve içişleri Bakanlığınca yoğun ve etkin denetimler yürütülmektedir. Özel güvenlik hizmetleri alanında akredite edilmeyen kişi ve unsurların faaliyetlerinin kontrol edilmesi amacıyla adli kolluk personeli tarafından da etkin denetleme gerçekleştirilmektedir. 5188 sayılı Kanun’la 19 maddesi kapsamında faaliyet izni alınmadan özel güvenlik alanında faaliyet gösterilmesi, çalışma izni bulunmadan kişilerin danışman veya gözetim görevlisi ya da benzeri unvanlarla özel güvenlik görevlisi gibi görev yapması gibi hususlarda gerçekleştirilen tespitler neticesinde adli ve idari işlemler zaman kaybetmeksizin yerine getirilmektedir.
Ayrıca Özel güvenlik eğitimlerinin günün gelişen şartlarına cevap verebilecek hale getirilmesi amacıyla yeniden yapılandırılması, uzmanlık gerektiren alanların tespiti, bu alanlarda uygulanacak olan eğitim program ve içeriklerinin ile özel güvenlik alanında görevlendirilecek uzman eğiticilerin niteliklerinin belirlenmesi ve YÖK'e bağlı özel güvenlik ve koruma programı olan meslek yüksekokullarında verilen eğitimlerin standartlarının belirlenmesi amacıyla YÖK ile işbirliği içerisinde “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri (ÖZGE) Projesi” sendikamızın da süreçlerin içerisinde aktif şekilde yer almasıyla başlatılmıştır.
Suç ve suçluyla etkin mücadele edilmesi ve alanda sunulan güvenlik hizmet kalitesinin artırılarak genel güvenliğe azami katkı sağlanabilmesi amacıyla Genel Kolluk Özel Güvenlik İşbirliği ve Entegrasyonu (KAAN) Uygulaması hayata geçirilmiştir. Uygulama hali hazırda ülke genelinde 61.008 yerde 39.703 genel kolluk ve 264.257 özel güvenlik görevlisinin katılımıyla devam etmektedir. Uygulama kapsamında 43.742 kişiye adli ve idari işlem gerçekleştirilmiştir. Bu işlemler özel güvenlik görevlileri tarafından sunulan hizmetin etkinliğini işaret etmektedir.
Basına ve tüm kamuoyuna ,özellikle 375 bin 226 özel güvenlik görevlisi meslektaşımızın çalışma hayatına dair bilgi sahibi olmadan, araştırmadan gerçek dışı haber yapıp ,kamuoyunu gereksiz yere meşgul edenlere duyurulur..
Saygılarımla...
Ömer ÇAĞIRICI
Güvenlik-İş Sendikası
Genel Başkanı